Potřebujete poradit? / +420 792 230 462

Od výroby až na kabelku: Dobrodružná cesta placek

Od výroby až na kabelku: Dobrodružná cesta placek

 

Věděli jste, že placky jsou tady s námi už více než 125 let? Že ty vůbec první byly vlastně jenom kovovými odznáčky, které si oblíbily v první řadě skautské organizace? Jejich výroba se neustále zdokonalovala, a to i díky vynálezu celuloidu. Dneska už si můžete navrhnout placku dle vlastních představ a my ji pro vás vyrobíme během několika mála hodin. Co dalšího jste o plackách a odznáčcích (ne)věděli? Čtěte dál a my vám to prozradíme!

Trocha historie na začátek

 

Historicky první placka spatřila světlo světa 21. července roku 1896. Vznikla pod rukama týmu americké společnosti Whitehead & Hoag, sídlící v New Jersey. Pokud byste ale historicky první placku drželi v ruce, určitě nám dáte za pravdu, že s těmi dnešními, které si můžete sami navrhnout prostřednictvím intuitivního konfigurátoru, neměly prakticky nic moc společného.

Ve své podstatě šlo pouze o látkové odznáčky na kovovém plíšku se spínacím špendlíkem, které měly nahradit mnohem nákladnější výrobu medailonků, přívěšků a služebních odznaků. A to se taky povedlo. Jako první o tehdejší placky projevily zájem skautské organizace. Jejich členové je tak během poměrně krátké doby začali používat k označení hodnosti a příslušnosti k oddílu.

Na úspěch firmy Whitehead & Hoag brzy zareagovala konkurence a v průběhu let jsme se proto mohli setkat s různými typy odznaků, které se staly žádanými sběratelskými předměty podobně třeba jako tehdejší poštovní známky.

Přitom na nich v zásadě nebylo nic příliš zajímavého. Pyšnily se asi 25 mm průměrem a vyráběly se podobně jako knoflíky. Asi nikoho tak nepřekvapí, že se dodnes v anglicky mluvících zemích nazývají button-badges nebo pins. A v USA? Tam plackám neřeknou jinak než buttons.

Celuloidová revoluce


Obrovský zvrat nastal okolo oku 1869, kdy John Wesley Hyatt představil světu celuloid – odolný termoplastický materiál, který byl dost pevný na to, aby se dal mechanicky vyrážet. Ve finále se tak snížila nejen cena výroby buttonků, ale zároveň se prodloužila jejich životnost.

O placky se proto začaly zajímat tehdejší reklamky a týmy politiků i nadnárodních obchodních řetězců nebo řetězců s rychlým občerstvením. Odznáčky se taky rozdávaly jako reklamní dárek při koupi krabičky cigaret nebo během Búrské války k propagaci politických sdělení.

Rock, placky a hippies

 

Moderní historie placek je neodmyslitelně spjatá se šedesátými a sedmdesátými lety dvacátého století a érou hippies. O absolutní boom se pak zasloužila kapela Sex Pistols (1976), která z placek udělala nezbytnou součást módního sebevyjádření.

Dodnes placky patří mezi oblíbené módní a propagační předměty, ale i maličkosti, kterými rádi obdarováváme druhé například u příležitosti životních jubileí, svateb nebo příchodu nového člena do rodiny.

Kde všude najdou placky uplatnění?

 

Využití placek a moderních odznáčků je neuvěřitelně široké a má obrovský potenciál. Pokud o výrobě placky (detailněji se jí budeme věnovat níže) vážně uvažujete, možná vás bude zajímat, kde všude můžete tuhle propagační a milou drobnost využít. Přikládáme proto pár tipů:

Výroba originálních placek kok po kroku

 

Pokud si plánujete nechat vyrobit originální placku s vlastním motivem, není nic jednoduššího než její vzhled naklikat v našem intuitivním konfigurátoru. Pokud nemáte vlastní motiv, můžete se nechat inspirovat některou z kategorií placek, které jsme pro vás už dříve vyrobili.

Máte vlastní nápad? Sem s ním! Pomocí zmíněného konfigurátoru si snadno navrhnete nejen originální placku, ale taky magnetky, klíčenky, zrcátka, otvíráky medaile nebo třeba pin s roztomilým motýlkem.

A jak na to? Tady je praktický návod:

 

  1. V levém horním rohu vyberte typ výrobku, který hodláte vyrobit
  2. Vedle navolte jeho velikost
  3. Klikněte na barvu pozadí a zvolte tu, která se bude k vašemu motivu nejlépe hodit
  4. Nenašli jste oblíbenou barvu v našem vzorníku? Nevadí, její kód můžete zadat ručně po rozkliknutí plusového znaménka pod vzorníkem
  5. Dalším krokem je nahrání vlastního motivu nebo obrázku z počítače či internetu
  6. Motiv si taky můžete připravit sami ve formátu PDF. Instrukce pro formátování dokumentu a nahrání najdete po stisknutí odpovídajícího tlačítka
  7. Jakmile nahrajete vlastní motiv, fotku nebo obrázek, můžete placku doplnit o vlastní text
  8. Vyrábíte placky, které mají nahradit klasické jmenovky? Vložte do našeho konfigurátoru seznam jmen. Automaticky se tak vytvoří jedna placka pro každé jméno.
  9. Pokud chcete více placek se stejným jménem, vložte ho vícekrát.
  10. Jste se svou plackou spokojení? Navolte počet kusů a zkontrolujte cenu.
  11. Pokud je vše v pořádku, zadejte svou objednávku do výroby.

Vaše placky vyrábíme pouze z těch nejkvalitnějších materiálů a moderními technologiemi, které zajišťují jejich dokonalý vzhled, ale především dlouhou životnost. Expresně zvládneme placky vyrobit ještě tentýž den, standardní výroba se ale pohybuje od 2 do 4 dní.

Nejste si jistí, jestli je placka vhodnou součástí vaší akce, případně si chcete spočítat, na kolik vás tahle originální maličkost vyjde? Pročtěte si recenze spokojených klientů, inspirujte se už hotovými výrobky nebo si spočítejte, kolik vás výroba originálních placek (zrcátek, otvíráků nebo magnetek) bude stát.

Máte něco na srdci? Jsme jedno ucho!

 

A pokud se potřebujete na cokoli zeptat, máte pro nás super tip na vylepšení našeho konfigurátoru nebo webu, neváhejte nám napsat na mail chci@udelejsiplacku.cz. Od 9. do 17. jsme pro vás taky na telefonní lince +420 792 230 462, kde rádi pomůžeme nejen se samotnou výrobou originálního dárku nebo propagačního předmětu, ale i veškerými dotazy, které si na nás připravíte.

Tak co, plácneme si?

 

 

Zdroj foto: unsplash.com, Luis Cortés, Robert Anasch (@diesektion), CHUTTERSNAP


14. 6. 2021